fbpx
Україна та ЄС продовжують безвізовий режим для транспорту

Україна та ЄС продовжують безвізовий режим для транспорту

16 березня 2023 року між Україною та ЄС було укладено нову угоду та підписано договір про пролонгування терміну дії безвізового режиму для транспорту. Відповідно до нього вантажоперевезення автотранспортом з нашої країни до Європи не вимагатимуть оформлення віз аж до 30/06/2024. Новина була розміщена на офіційному сайті Міністерства інфраструктури.

Слід зазначити, що попередній документ було підписано на початку минулого літа. Відповідно до нього було тимчасово скасовано процедуру оформлення та отримання вітчизняними транспортними перевізниками віз, які дозволяють виконувати перевезення з України до країн ЄС та назад на законній основі. Цей документ також суттєво спростив питання, пов’язані з визнанням у Європі посвідчень водія, виданий у нашій країні. На практиці це виявилось у тому, що будь-який український водій міг не отримувати права встановленого міжнародного зразка для транзиту та поїздок до Європи.

Статистика

Як показав час, це рішення довело свою спроможність ще минулого року. Після того, як було підписано першу угоду про транспортне безвіз у червні 2022 року, кількість транспортних засобів, що перетинають кордон у напрямку країн Європейського Союзу, зросла порівняно з аналогічним періодом 2021 року більш ніж на 52%. З червня 2022 по березень 2023 року загальні обсяги вантажних транспортних перевезень між Україною та країнами ЄС зросли практично наполовину. Причому це далеко не межа, як вважають багато експертів та спеціалістів транспортної логістики. Подібні угоди можуть серйозно допомогти Україні у реалізації головної мети та завдання на найближчі роки. Йдеться про набуття повноцінного членства в Європейському Союзі з усіма позитивними економічними наслідками, що звідси випливають.

Трохи історії

Слід зазначити, що візові обмеження, пов’язані з міжнародними транспортними перевезеннями, були головним болем для багатьох вітчизняних компаній, зайнятих у галузі транспортної логістики. У 2016 році з’явилася деяка надія на покращення ситуації, коли було підписано договір про зону вільної торгівлі. Після цього товарний оборот між нашою країною та ЄС зріс на 100%, а обсяг вантажних перевезень автотранспортом збільшився більш ніж на 41%. Проблемою залишалося те, що деякі країни Європейського союзу було складно чи навіть практично неможливо оформити дозвіл на вантажоперевезення.

Все змінилося після початку військових дій та нападу РФ на Україну у 2022 році. Експортні обсяги автотранспорту, а також необхідність термінового отримання міжнародних транспортних віз суттєво збільшилися.

У березні 2022 року було тимчасово скасовано процедуру отримання міжнародних дозволів на вантажоперевезення, після чого вже на початку літа підписується договір про безвізовий режим для транспорту. Ця угода фактично скасовує норму щодо необхідності оформлення відповідних дозволів. Першу угоду між Україною та Європейським Союзом було ратифіковано та підписано 29/06/22. Термін дії – 12 місяців із можливістю пролонгування. 16 березня цього року угоду було продовжено.