fbpx
Maersk очолює рейтинг компаній з максимальною кількістю суден, які простоюють

Maersk очолює рейтинг компаній з максимальною кількістю суден, які простоюють

Maersk очолює рейтинг компаній з максимальною кількістю суден, які простоюють

Згідно з даними, підготовленими аналітиками фірми Alphaliner, яка досліджує ринок морських вантажних перевезень, датська судноплавна компанія Maersk володіє найбільшою кількістю вантажних суден, які простоюють через відсутність замовлень. Всього у простої перебуває 29 океанських контейнеровозів фірми Maersk, загальна місткість яких становить 281,4 тисячі TEU.

 

Другий щабель цього невтішного рейтингу дістався швейцарській компанії MSC, у якої на довготривалій стоянці перебуває 13 суден загальною місткістю 119 тисяч TEU. Необхідно зазначити, що ризик застрягнути біля берегів поширюється навіть на новітній, найбільший у світі контейнеровоз MSC Irina місткістю 24346 TEU.

 

Як повідомляють експерти ринку, фірма MSC займається активним пошуком замовлень для суден, який на даний час залишаються незадіяними у транспортуванні вантажів. Незважаючи на те, що географія пошуків поширюється на різні трансокеанські маршрути, менеджери Maersk, ймовірно, змирилися з поточною ситуацією і незадовільними показниками незадіяного транспорту. Скоріш за все, проблема забезпечення роботою усіх суден не буде вирішена до істотного поліпшення ринкових умов.

 

Статистика компанії Alphaliner свідчить, що у світовому флоті зафіксовано близько 300 незадіяних контейнеровозів загальною місткістю понад 1,56 мільйона TEU, що складає 6% від транспортної потужності глобального ринку морських перевезень.

 

Одним з наслідків, які можна очікувати від масштабного простою вантажних суден, є зниження ставок на перевезення, які помітно зросли протягом 2020-2022 років. Ринковий дисбаланс (суттєве перевищення пропозиції над попитом) може посприяти економії витрат власників вантажів на їх транспортування.